Persbericht

Restaurant Awards bekronen de heersers van de Nederlandse gastronomie

They came, they cooked, they conquered

Let’s get foodical! Nederlandse fijnproevers kunnen hun wishlist weer aanvullen; de winnaars van de Restaurant Awards 2016 zijn bekend. De 500 beste chefs van Nederland lieten de mening van hun getrainde smaakpapillen gelden en kozen in 13 categorieën de beste van hun soort. De grote winnaar in deze tweede editie van de jaarlijkse uitreiking is wederom De Librije*** die de award voor ‘Beste Restaurant van Nederland’ opnieuw in de keuken in Zwolle mag zetten. Zuid-Holland bewijst zich als grootse culinaire provincie.

Voor de tweede keer lieten vakbroeders hun stem gelden om zij die over de Nederlandse gastronomie mochten heersen te onderscheiden. De Restaurant Awards, met culinair platform Heerlijk.nl als hoofdsponsor, is de enige competitie waarbij de sector zichzelf beoordeelt. En zo scherp houdt. De jury van de 500 beste nationale chefs werd op basis van hun notering in toonaangevende restaurantgidsen Michelin, GaultMillau en Lekker geselecteerd.

De winnaars

Driesterrenrestaurant De Librije uit Zwolle wist ook dit jaar twee awards te bemachtigen. Het restaurant uit Zwolle ontving de award voor ‘Beste restaurant van Nederland’ en ‘Beste biologische restaurant van Nederland’. Hoewel het gros van de winnaars restaurants met een Michelinster waren, werden ook opvallend veel niet-sterrenrestaurants als favoriet bestempeld. Zo won Hofstede de Blaak uit Tilburg in de categorie ‘Beste Prijs/Kwaliteit’ en versloeg hiermee Michelin-sterstaurant Amarone* uit Rotterdam die vorig jaar deze award nog mee naar huis nam. Om de competitie dynamisch te houden voegde de Restaurant Awards dit jaar twee nieuwe categorieën toe aan de bestaande selectie. In de recent toegevoegde categorie ‘Beste Fromager van Nederland’ verslaat het één sterrestaurant Perceel* uit Capelle aan den IJssel alle andere genomineerde tweesterrenrestaurants. ‘The Jane**’ ontving de nieuwe onderscheiding van ‘Beste Restaurant Internationaal’.

Culinair Zuid-Holland

In deze tweede editie van de Restaurant Awards komt Zuid-Holland er goed vanaf als culinair middelpunt van Nederland. Maar liefst vier restaurants uit de provincie vielen in de prijzen. Naast Perceel* werden restaurants HanTing* (Den Haag) en Aan de Zweth* (Schipluiden) respectievelijk benoemd tot ‘Beste Aziatische Restaurant’, en ‘Beste Nieuwkomer’. Restaurant Niven* bewijst al 10 jaar geen groentje te zijn met groentes en is ook in 2016 ‘Beste Groente Restaurant’. Het restaurant werkt met een 80/20 verhouding, waarbij de veggies uiteraard de 80 voor hun rekening nemen.

4 nominaties, maar geen award

Wat opvalt onder de genomineerden is dat het Amsterdamse Bord’eau** maar liefst vier keer is genomineerd, maar in geen enkele categorie heeft gewonnen. Zo werd het restaurant onder meer genomineerd in de categorieën ‘Beste Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Fromager van Nederland’.

Alle winnaars werden op spectaculaire manier verrast met de award. Nieuwsgierig? Bekijk het hier.

Beste Restaurant van Nederland 2016

Genomineerd: Inter Scaldes** (Kruiningen), Bord’Eau** (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle), De Leest*** (Vaassen) en Boreas** (Heeze).
Winnaar: De Librije*** (Zwolle).

Beste Biologische Restaurant van Nederland

Genomineerd: Eindeloos (Leeuwarden), De Librije*** (Zwolle), Vork & Mes (Hoofddorp), Niven* (Rijswijk) en De Kas (Amsterdam).
Winnaar: De Librije*** (Zwolle).

Beste Vis Restaurant van Nederland

Genomineerd: Visaandeschelde (Amsterdam), De Kromme Watergang** (Hoofdplaat), Zeezout (Rotterdam), Inter Scaldes** (Kruiningen) en Pure C* (Cadzand-Bad).
Winnaar: Inter Scaldes** (Kruiningen).

Beste Vlees Restaurant van Nederland

Genomineerd: MR PORTER (Amsterdam), CEO Baas van het Vlees (Rotterdam), Bord’Eau** (Amsterdam), The Roast Room (Amsterdam) en Parkheuvel** (Rotterdam).
Winnaar: The Roast Room (Amsterdam).

Beste Groente Restaurant van Nederland

Genomineerd: Niven* (Rijswijk), De Kas (Amsterdam), Bolenius (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle) en Vermeer* (Amsterdam).
Winnaar: Niven* (Rijswijk).

Beste Fromager van Nederland

Genomineerd: Fred** (Rotterdam), Bord’Eau** (Amsterdam),Perceel* (Capelle aan den IJssel), De Lindenhof** (Giethoorn) en De Bokkedoorns** (Overveen).
Winnaar: Perceel* (Capelle aan den IJssel).

Beste Aziatische Restaurant van Nederland

Genomineerd: JIU.NU (Eindhoven), Yamazato* (Amsterdam), Asian Glories (Rotterdam), HanTing Cuisine* (Den Haag) en IZAKAYA (Amsterdam).
Winnaar: HanTing Cuisine* (Den Haag).

Beste Italiaanse Restaurant van Nederland

Genomineerd: Mario Uva (Wijdewormer), Mediterraneo (Maastricht), Toscanini (Amsterdam), Incanto (Amsterdam) en Enoteca Trattoria Senza Nome (Maastricht).
Winnaar: Mario Uva (Wijdewormer).

Beste Nieuwkomer van Nederland

Genomineerd: Restaurant Johannes (Amsterdam), Joelia* (Rotterdam), Aan de Zweth* (Schipluiden), Librije`s Zusje** (Amsterdam) en Meliefste (Wolphaartsdijk).
Winnaar: Aan de Zweth* (Schipluiden).

Beste Prijs/Kwaliteit Restaurant van Nederland

Genomineerd: De Groene Lantaarn** (Zuidwolde), ‘t Nonnetje** (Harderwijk), HMB (Rotterdam) en Amarone* (Rotterdam) en Hofstede De Blaak(Tilburg)
Winnaar: Hofstede De Blaak(Tilburg).

Het meest Romantische Restaurant van Nederland

Genomineerd: Château Neercanne* (Maastricht), De Vrienden van Jacob* (Santpoort-Noord), De Lindenhof** (Giethoorn), Ciel Bleu** (Amsterdam) en De Librije*** (Zwolle).
Winnaar: Ciel Bleu** (Amsterdam).

Beste Wijn Restaurant van Nederland

Genomineerd: Ciel Bleu** (Amsterdam), De Burgemeester* (Linschoten), Da Vinci** (Maasbracht), Inter Scaldes** (Kruiningen) en Bord’eau** (Amsterdam).
Winnaar: Da Vinci** (Maasbracht).

Beste Restaurant Internationaal

Genomineerd: Alinea*** (Chicago), Hertog Jan*** (Zedelgem), The Jane** (Antwerpen), El Celler de Can Roca*** (Girona) en La Grenouillère* (La Madelaine-sous-Montreuil).
Winnaar: The Jane** (Antwerpen).

Noot voor de redactie
Meer informatie? Neem contact op met Anouk Bunge van Typhoon Hospitality via: anouk@typhoonhospitality.nl of 020- 7521 751.

Powered by